Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Робочі_зустрічі: у Дунаївцях обговорили топ-новації Закону № 466 щодо удосконалення податкового законодавства

опубліковано 22 вересня 2020 о 10:54

У Дунаєвецькій міській об‘єднаній територіальній громаді відбулась робоча зустріч з представниками підприємницької спільноти, у ході якої начальник податкової інспекції Наталія Баранюк та керівник ОТГ Веліна Заяць обговорили топ-вації Закон України № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

«Імплементація законодавчих норм, передбачених Законом № 466, насамперед реалізує принцип відкритості та рівноправності з усіма представниками бізнесу та активізує їх участь в удосконаленні цього процесу.  Зокрема, одним із важливих завдань для податкової служби є боротьба з тіньовою економікою, впровадження сучасних електронних сервісів. І загалом платник податків стає головною фігурою у взаємних з податковою службою», - зазначила Наталія Баранюк

На думку організаторів зустрічі, у нинішніх умовах бізнесу необхідна ефективна роз‘яснювальна робота як у ході зустрічей, так і у форматі он-лайн спілкування, де представники підприємницької спільноти отримують реальну можливість активно обговорювати ті питання, що їх турбують, зокрема, стовно реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, зміни до спрощеної системи оподаткування, сплату майнових податків та інше.

Так, Законом № 466 передбачено низку змін до Податкового кодексу, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, у тому числі щодо порядку обрання або переходу на спрощену систему оподаткування або відмови від неї.

До прикладу, у ході зустрічі обговорено низку нововведень для малого бізнесу. Зокрема, те, що з 1 липня 2020 року платники єдиного податку 1-3 груп сплачуватимуть земельний податок при наданні земельної ділянки та/або нерухомого майна, яке на ній розташовано, в оренду (найм, позичку); запровадженню єдиного звітного періоду для звітності з податку на додану вартість, який дорівнює календарному місяцю у тому числі для платників єдиного податку; а також відповідної новації, коли у разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни. Раніше таку заяву необхідно було подавати разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни;

Як зазначила у підсумку дискусії голова ОТГ Веліна Заяць, конструктивний і відкритий формат спілкування засвідчив прагнення податківців поділитися знаннями та розумінням тлумачення законодавства з платниками і спрямувати їх діяльність у належне правове поле. А бізнес зі свого боку також прагне відкритості у спілкуванні та здорової конкуренції у роботі.