Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку 2020 року податківці Хмельниччини виявили чотири десятки неоформлених найманих працівників

опубліковано 17 лютого 2020 о 11:57

За повідомленням управління податків і зборів ГУ ДПС у Хмельницькій області, протягом січня-лютого 2020 року у ході контрольно-перевірочних заходів фахівці підрозділу у різних сферах господарювання виявили 39 неоформлених найманих працівників.
Географія виявлених фактів охоплює різні райони області. Зокрема, у місті Кам‘янці-Подільському виявлено 22 водії таксі, які обслуговували пасажирів без офіційного оформлення трудової зайнятості. Показово, що роботодавець уже оформив трудові відносини з половиною колишніх «нелегалів за кермом».
Ще 7 неоформлених працівників зафіксували податківці на підприємстві, яке займається оформленням фасадів будинків у Хмельницькому. Також в обласному центрі зафіксовано нелегальну працю 3 працівників швейного цеху і 2 торговців канцтоварами і побутовою хімією.
У Летичеві на виробництві м‘яких меблів фахівці ДПС виявили 5 працівників, які трудилися там без офіційного оформлення. До речі, Управлінням Держпраці уже накладено штрафні санкції за порушення законодавства про працю у сумі 200 тисяч гривень.
«Сьогодні представники легального бізнесу краю нетерпимо ставляться до фактів нелегальної трудової зайнятості і реагують відповідним чином, повідомляючи податкову службу про порушення прав найманих працівників. Відповідно ДПС, отримавши інформацію про використання праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин і виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету отримує право на проведення фактичної перевірки», - розповіла начальник управління податків та зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Хмельницькій області Оксана Дмитрієва.
За словами посадовця, основна мета проведених заходів – легалізація незареєстрованих найманих працівників та збільшення сплати податків до місцевих бюджетів. Офіційне працевлаштування для найманого працівника – це гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника, зокрема, право на відпустку, оплату тимчасової непрацездатності включаючи догляд за хворою дитиною, соціальне страхування, достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці). Без офіційного працевлаштування втрачається страховий стаж необхідний для виходу на заслужений відпочинок та гідний розмір пенсії в майбутньому.