Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про основні новації податкового законодавства розповіли в Славутській ДПІ

опубліковано 15 жовтня 2024 о 13:21

Заступник начальника Славутської ДПІ Лариса Бондарчук провела зустріч з платниками податків та розповіла про основні новації податкового законодавства.          

Зокрема,  заступник начальника ДПІ нагадала, що з 1 січня 2024 року вступили в дію норми Постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари, (надані послуги)», відповідно до якого суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за товари та послуги. Водночас посадовець зазначила, що у 2024 році ця норма не стосується торговців – фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Також Лариса Бондарчук поінформувала про обов’язок СГД, які торгують підакцизними товарами використовувати не лише POS – термінали, але і РРО, або ПРРО та роз'яснила порядок реєстрації ПРРО. Як зазначила керівник ДПІ, використання касових апаратів є важливим для забезпечення прозорості розрахунків та зменшення ризиків порушень податкового законодавства, сприяє більш ефективному контролю за фінансовими операціями та зменшує можливості для ухилення від сплати податків.

Окрему увагу під час зустрічі Лариса Бондарчук приділила порядку нарахування та термінам сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельного податку.

Крім того, платникам податків доведено інформацію про удосконалення процесів ведення обліку платежів та створення/удосконалення відповідних сервісів; новації у законодавстві, пов’язані зі сплатою/поверненням платежів, та їх практичне застосування; відкриття Казначейством бюджетних рахунків відповідно до змін у класифікації доходів бюджету та реквізити таких рахунків; порядок повернення платежів з бюджету; отримання Витягу щодо стану розрахунків платників з бюджетами та сплати єдиного внеску; заповнення реквізитів платіжної інструкції під час сплати бюджетних/небюджетних платежів; механізм сплати платежів з використанням єдиного рахунку. 

На завершення заходу Лариса Бондарчук розповіла про використання мобільного застосунку «Моя податкова» та звернула увагу, що у вересні поточного року стартувала інформаційна кампанії щодо впровадження реформ та управління змінами – Національна стратегія доходів (НСД) та кампанія про реалізацію експериментального проекту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі України.

Нагадуємо! km.ikc@tax.gov.ua – електронна скринька для нагальних питань стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС.