Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хмельницькі податківці роз’яснюють нюанси застосування РРО та ПРРО

опубліковано 18 вересня 2023 о 09:21

Начальник Хмельницької ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Ганна Завроцька та фахівець ДПІ Оксана Череповська, здійснили інформаційний візит до місцевих підприємців, де  нагадали їм про обов’язок застосування РРО (касових апаратів) у разі проведення готівкових розрахунків ще з 1 січня 2022 року.  

Так керівник податкової інспекції наголосила, що в рамках дії Закону України №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» вже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО. 

Крім того, Ганна Завроцька інформувала суб'єктів господарювання про можливість вибору між класичний касовим апаратом чи його аналогом -  програмним РРО, в залежності від виду здійснюваної діяльності та фінансових можливостей. Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій платник повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомити контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу, подавши повідомлення за ф. № 20-ОПП. 

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. 

Також під час спілкування з платниками посадовець розповіла про інші зміни, прийняті ЗУ №3219. Зокрема інформувала, що з 1 серпня відновлено обов’язок сплати єдиного податку для ФОП 1 та 2 груп. Відповідно, посадовець зауважує, що за несплату чи сплату не у повному обсязі фізичною особою – платником єдиного податку 1 та 2 групи авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені Податковим кодексом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку.

Також нагадала про обов’язок застосування платіжних терміналів з 2024 року у населених пунктах понад 5 тисяч осіб, суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують реєстратори розрахункових операцій.