Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця: офіційні трудові відносини з найманими працівниками – тема номер 1 у роз’ясненнях красилівських податківців

опубліковано 31 березня 2023 о 13:49

Засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Красилівської ДПІ базуються на активному роз'ясненні податкового законодавства щодо реєстрації найманих працівників. 

«Одним із напрямів діяльності податкової служби є здійснення контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). Такий контроль податкові органи здійснюють, зокрема, шляхом проведення фактичних перевірок у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин (п.п. 80.2.7 п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України)», - наголосив на засіданні керівник Красилівської податкової інспекції Олексій Шишин. 

На практиці у ході організації заходів контролю податкові органи використовують широкий спектр джерел інформації щодо ймовірних порушень трудового законодавства. 

Також у ході діалогу з платниками роз’яснено про обов'язкове застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій, оформлення трудових відносин з найманими працівниками та необхідності своєчасної та в повному обсязі сплати податків і зборів до бюджету. 

Учасники зустрічі звернули особливу  увагу на  легалізацію трудових відносин, що є  одним із резервів наповнення бюджету. Очільник ДПІ Олексій Шишин  зазначив, що чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”. Погодившись на одержання зарплати в “конвертах”, громадяни свідомо обкрадають самі себе. Бо лише офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним. Крім того, бюджети втрачають значні надходження податку на доходи фізичних осіб, який є для них бюджетоформуючим. 

Наголошено про проведення кампанії декларування доходів громадян за 2022 рік, про переваги подання звітів в електронному вигляді, сплати податкового боргу по майнових податках та інші питання податкового законодавства.