Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ярмолинецька ДПІ: Про декларування доходів, отриманих у 2022 році під час сеансу «гаряча лінія»

опубліковано 15 березня 2023 о 13:34

Начальник Ярмолинецької ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій області Світлана Павлюковська провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості декларування доходів громадян у 2023 році за результатаит доходів за 2022 рік».

Податківець детально розповіла про види доходів, при отриманні яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. 

Звернула увагу, що цього року громадянам, які виїхали за кордон у зв’язку з воєнним станом, і які отримували допомогу від іноземних держав, необхідно задекларувати такі кошти без сплати податку та збору.  

Також Світлана Павлюковська акцентувала увагу на декларуванні доходів, отриманих вчителями, які торік надавали репетиторські послуги. Розповіла, що якщо викладач, який надає послуги репетиторства, не є фізичною особою-підприємцем, він зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси  або скористатись Електронним кабінетом з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Наголосила, що задекларувати доходи, отримані у 2022 році, необхідно до 1 травня 2023 року. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену у річній податковій декларації, необхідно сплатити до 1 серпня 2023 року.

Світлана Павлюковська поінформувала,  що відповідно до податкового законодавства декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): особисто або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Разом з тим звернула увагу, що при направленні декларації засобами електронного зв’язку слід скористатися сервісом «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua). Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за допомогою особистого електронного ключа, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів (АЦСК) Інформаційно-довідкового департаменту ДПС та іншими АЦСК.

Очільник ДПІ відмітила, що скориставшись сервісом «Електронний кабінет» (приватною частиною) громадяни можуть також отримати відомості про отримані доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Для заповнення та відправлення декларації про майновий стан і доходи, необхідно перейти у режим «Декларація про майновий стан і доходи». 

На всі питання надано відповіді в межах чинного законодавства.