Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Участь у спільному заході щодо легалізації трудових відносин

опубліковано 03 лютого 2023 о 10:16

Днями відбулось спільне засідання на якому були присутні начальник Кам’янець-Подільської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Ольга Дворська, завідувач відділу контролю за дотриманням законодавства про працю Вадим Міхальський та представники управління інспекційної діяльності у Хмельницькій області Центрально-Західного управління Державної служби України з питань праці та вкзп щодо легалізації найманої праці та рівня заробітної плати. Де заслухали ПП ВКФ Інтекс-Удача, ПП Іннатекс, ПП Інтексплюс, КП Кам'янецький Парк, КП УК Добробут, ТОВ БК Поділля -Трансбуд, ТОВ Транс-Поділля, ТОВ Поділля АБ, ТОВ Технос.

Засідання проведене з метою виявлення роботодавців, які використовують незадекларовану працю. Головна мета таких зустрічей – це стимулювання суб’єктів господарювання працювати виключно в правовому полі та сумлінно сплачувати податки та збори, таким чином підтримувати економічний фронт в умовах воєнного стану.

Очільниця ДПІ Ольга Дворська звернули увагу, що нелегальна трудова діяльність – це відповідальність не лише роботодавця, а й працівника. Звернулись до суб’єктів господарювання із закликом офіційно укладати трудові договори з виплатою легальної заробітної плати та не ігнорувати права найманих працівників на гарантований державою соціальний захист. Проінформувала роботодавців щодо мінімальної заробітної плати на теперішній час та ступінь відповідальності роботодавців за неналежне оформлення найманих працівників.

Закликала бізнес з повною відповідальністю дотримуватись податкового законодавства та своєчасно сплачувати податки і збори до бюджетів усіх рівнів.

Крім цього, Ольга Дворська ознайомила присутніх з новаціями податкового законодавства, зокрема щодо зміни розміру мінімальної заробітної плати з 01.01.2023 року, розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і, відповідно, зміни сум єдиного податку, які необхідно буде платити суб’єктам господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування (1 та 2 групи). 

Розповіла керівник ДПІ і про запровадження мінімального податкового зобов’язання. За її словами, це мінімальне зобов’язання зі сплати податків, які необхідно сплатити платникам податків за користування або володіння сільгоспугіддями, і включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО, військовий збір, єдиний та земельний податок.

Також посадовиця нагадала, що з 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року та зазначила випадки, в яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. Водночас звернула увагу, що для зручності  та спрощення процедури декларування доходів, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.

Крім цього, Ольга Дворська повідомила про можливість до 1 березня п.р. скористатися правом на податкову амністію, тобто легалізувати активи, при придбанні яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі.

Задля якісної та оперативної комунікації податкової служби області з бізнес-спільнотою і громадськістю та забезпечення ефективного зворотнього зв’язку функціонує електронна скринька комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Хмельницькій області за адресою km.ikc@tax.gov.ua