Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Телефонна «гаряча лінія» допомагає платникам дізнатися про актуальні особливості податкового законодавства  

опубліковано 04 березня 2024 о 12:13

Начальниками державних податкових інспекцій Головного управління ДПС у Хмельницькій області проведено ряд сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія».

В основному питання платників стосувалися декларування доходів громадян за 2023 рік, порядку отримання податкової знижки.

Посадовці докладно проінформували додзвонювачів щодо переліку доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню, та звернули увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2023 року, триватиме до 1 травня 2024 року. Також наголосили, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року.   

Крім того, зазначено, що для декларування доходів, отриманих у 2023 році, потрібно подати нову форму Податкової декларації про майновий стан і доходи, яку затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873).    

Декларантам, що прагнуть отримати податкову знижку, роз’яснено механізм розрахунку та зазначено, що практичну допомогу шодо формування пакету документів та заповнення відповідного додатку можна отримати в ЦОПі. 

Платникам нагадали про переваги процедури подання декларації та спілкування з податковою службою в онлайн режимі за допомогою Електронного кабінету платника, мобільного застосунку «Моя податкова», електронної скриньки комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Хмельницькій області за адресою km.ikc@tax.gov.ua

Крім того, податківці надали відповіді на питання щодо застосування РРО/ПРРО, погашення податкового боргу, зокрема в розмірі до 3060 гривень, звірки по платежах до бюджету, про особливості нарахування мінімального податкового зобов’язання громадянам та ін.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.