Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо захисту державою викривачів корупціонерів

опубліковано 31 січня 2022 о 10:43

Головне управління ДПС у Хмельницькій області повідомляє, що кожен громадянин України, іноземець чи особа без громадянства має право інформувати відповідні органи про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень чи інших порушень Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700 «Про запобігання корупції» (далі – Закон №1700).

Відповідно до статті 53 Закону №1700 викривачам гарантується державний захист. Викривачі, їх близькі особи перебувають під захистом держави. За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну викривачів, їх близьких осіб у зв’язку із здійсненим повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону правоохоронними органами до них можуть бути застосовані правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені Законом України “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві”.

Для захисту прав та представництва своїх інтересів викривач може користуватися всіма видами правової допомоги, передбаченої Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, або залучити адвоката самостійно.

Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство, інші спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, юридичні особи публічного права та юридичні особи, зазначені у частині другій статті 62  Закону, зобов’язані створити захищені анонімні канали зв’язку (канали онлайн-зв’язку, анонімні гарячі лінії, електронні поштові скриньки та інше), через які викривач може здійснити повідомлення, гарантовано зберігаючи свою анонімність. Вимоги до захисту таких каналів зв’язку визначає Національне агентство.

Повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно).

Анонімне повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Анонімне повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону підлягає перевірці у строк не більше 15 днів від дня його отримання. Якщо у вказаний строк перевірити інформацію, що міститься в повідомленні, неможливо, керівник відповідного органу або його заступник продовжують строк розгляду повідомлення до 30 днів від дня його отримання.

Якщо Ви володієте інформацією щодо протиправних дій з боку службових осіб Головного управління ДПС у Хмельницькій області, то її можна повідомити у будь-який зручний спосіб, зокрема: з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: 29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17, або надати відомості на електронну адресу підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Хмельницькій області km.antikor@tax.gov.ua або за номером телефону (0382) 61-84-85.