Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуальний_формат: zoom-конференція про одноразове добровільне декларування з представниками територіальних громад

опубліковано 12 жовтня 2021 о 09:23

Відповідно до перспективного плану роботи у Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області відбулась чергова zoom-конференція з обговорення одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб, у якій взяв участь заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк та представники територіальних громад.

Насамперед у ході онлайн спілкування було наголошено, що згідно Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року проводиться кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Відповідно громадяни право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Декларант може вказати серед активів валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору (визначених підрозділом, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Увага учасників zoom-конференції була акцентована на тому, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Декларантами також не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади). Відповідно декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

Об'єктами декларування не можуть бути активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках фінансових установ та/або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаною державою – агресором згідно із законом чи мають джерело походження з такої країни.

«Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі. Для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації», - розповів Вячеслав Семенюк.

Також законом визначено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства, зокрема, в частині визначення вартості нерухомого майна.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема 5% щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Також гарантується нерозголошення державними органами та їхніми посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Під час заходу на всі запитання його учасників було надано ґрунтовні відповіді. Також для кращої наочності та інформативності було використано інфографіку, а також повідомлено, що вся необхідна інформація  щодо одноразового спеціального декларування оприлюднюватиметься на субсайті Головного управління ДПС у Хмельницькій області в тематичному банері «Одноразове добровільне декларування».

«Сьогодні у популяризації одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб не обійтись без активної участі територіальних громад краю. За їх участю проводяться робочі зустрічі, ОТГ надають на своїх інтернет порталах роз’яснювальні матеріали матеріали по податковій амністії, до цьому залучаються засоби вуличного телебачення та радіомовлення. А для прямого контакту і надання відповідей на запитання ми застосовуємо онлайн зустрічі», - резюмував результати zoom-конференції заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк.