Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чемеровецька ДПІ: Реалізація громадянами права на податкову знижку

опубліковано 15 березня 2023 о 14:33

У Чемеровецькій ДПІ Головного управління ДПС у Хмельницькій  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему  «Реалізація права на податкову знижку». На запитання платників податків відповідала начальника ДПІ Валентина Гнатовська.

В ході «гарячої лінії» платники податків дізналися, що податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були втрати: на навчання; отримання доступного житла за державними програмами; оплату допоміжних репродуктивних технологій;  відсотки за іпотечним кредитом; внески на благодійність; страхові платежі (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя; пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та ряд інших.

Посадовець також розповіла, що не вся сума витрат, здійснених протягом року, підлягає поверненню. На суму здійснених витрат зменшується база оподаткування. Відповідно, податок зменшиться на суму, що дорівнюватиме 18% від суми понесених витрат. Саме ці 18% від суми витрат і буде повернуто у разі правильного оформлення і подання декларації.

Дозвонювачі дізналися, що для оформлення податкової знижки необхідні слідуючі основні документи: копія паспорта; довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку; довідка про заробітну плату, отриману протягом звітного року; копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо);  документ, що підтверджує ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), якщо витрати здійснено на користь члена сім’ї.

Валентина Гнатовська звернула увагу, що подати декларацію можна через Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/) при наявності електронного цифрового підпису. Сучасні електронні сервіси ДПС України дозволяють подати декларацію про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2022 році, та реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування в режимі on-line.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.