Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання оподаткування йшлося під час обстеження об’єктів торгівлі на Славутчині

опубліковано 27 березня 2024 о 14:36

Днями фахівець Славутської ДПІ Головного управлінні ДПС у Хмельницькій області Лілія Андрущенко в складі робочої групи з інвентаризації закладів торгівлі та надання консультаційно-роз'яснювальної допомоги суб'єктам господарювання провели обстеження торгових місць.     

Податківець зазначила, що робота податкової служби Хмельниччини спрямована на сприяння легалізації найманої праці і на максимальне поєднання інтересів роботодавців та працівників. Тому податківцями здійснюється контроль за легальним використанням праці найманих працівників та належного оформлення трудових відносин.   

Наймати працівників можуть компанії, приватні підприємці, а також фізичні особи, які беруть на роботу кухарів, нянь, водіїв та ін. При цьому всі вони стають роботодавцями і мають дотримуватися трудового законодавства.   

На зустрічі присутніх було проінформовано про переваги легального працевлаштування. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників, працевлаштованих таким чином, наступних важливих речей: гарантованої виплати заробітної плати два рази на місяць; права на щорічну основну відпустку; оплату лікарняного листка; захисту від незаконного звільнення; отримання офіційної вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця та ще багатьох прав та соціальних гарантій. Також було наголошено про відповідальність роботодавців за допуск найманих працівників до роботи без належного оформлення.   

Посадовець звернулася із закликом офіційно укладати трудові договори з виплатою легальної заробітної плати, працювати виключно в правовому полі та не ігнорувати права найманих працівників на гарантований державою соціальний захист.   

Акцентувала увагу на застосуванні реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку. Детально  роз’яснила переваги використання програмних реєстраторів розрахункових операцій та необхідність запровадження платіжних терміналів при проведенні готівкових розрахунків.  

Лілія Андрущенко наголосила на необхідності дотримання порядку заповнення платіжних документів на сплату податків, оскільки помилки платників податків, допущені під час заповнення платіжок, призводять до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету, виникнення податкового боргу і, відповідно, нарахування пені та штрафних санкцій.    

Звернула увагу платників податків на використання можливостей електронних сервісів ДПС, зокрема проведення звірки по платежах до бюджету з використанням «Електронного кабінету платника» та застосунку «Моя податкова». Поінформовано про Деклараційну кампанію 2024.