Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Нарада: Красилівські податківці та представники Щиборівської ТГ визначили основні напрями роботи

опубліковано 27 січня 2022 о 14:06

Начальником Красилівської ДПІ Олексієм Шишиним проведено нараду з представниками Щиборівської територіальної громади, під час якої визначено основні напрями діяльності на 2022 рік, зокрема з метою забезпечення виконання податкового законодавства суб’єктами господарювання громади.

Під час наради розглянуто особливості застосування РРО/ПРРО, порядку ведення обліку товарних запасів, одноразового добровільного декларування, подання звітності в електронному вигляді, погашення податкового боргу, декларування доходів за 2021 рік.

«З 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої-четвертої груп. Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи», - повідомив Олексій Шишин.

Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюються Законом України від 06 липня 1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Платник може придбати апаратний РРО або користуватись ПРРО, встановивши безкоштовне програмне рішення ДПС. РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Під час засідання йшлося і про Порядок ведення обліку товарних запасів для підприємців, затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496.

А також повідомлено про зміни деяких положень порядку оподаткування операцій з постачання нерезидентами електронних послуг на митній території України (Закон України від 03 червня 2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон України № 1525-IX).

Крім того, податківці домовились з спеціалістами громади про популяризацію добровільного декларування, розповівши які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами одноразового декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації, ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування, можливість сплати частинами.

Під час зустрічі також йшлося про громадянський обов’язок щодо подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік, яку можна подати у паперовому вигляді або за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян»), до 01 травня 2022 року (граничний термін подання декларації 30.04.2022).

Олексій Шишин закликав присутніх проводити роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання щодо погашення податкового боргу, зазначивши, що стягнення податкового боргу тепер може відбутися й без судового рішення.

Так, зміни, внесені до п. 95.5 ст. 95 Податкового кодексу України Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», дозволяють  керівнику контролюючого органу чи його заступнику приймати рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу платника податків без звернення до суду.

Позасудова процедура стягнення застосовуватиметься до податкового боргу, що виник в результаті несплати платником податків самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов’язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та повинні бути самостійно сплаченими платником або погашеними за допомогою органу стягнення.