Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: у Теофіполі податківці роз’яснюють порядок застосування РРО/ПРРО та інші новації податкового законодавства

опубліковано 26 січня 2022 о 14:07

Начальник Теофіпольської ДПІ Валентина Грицаюк постійно надає роз’яснення чинного податкового законодавствам фізичним особам – підприємцям під час відвідування ними інспекції.

На даний час особливо актуальним є роз’яснення особливостей застосування РРО/ПРРО, порядку ведення обліку товарних запасів, а також можливостей одноразового декларування та декларування доходів за 2021 рік.

З 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої-четвертої груп. Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюються Законом України від 06 липня 1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Платник може придбати апаратний РРО або користуватись ПРРО, встановивши безкоштовне програмне рішення ДПС. РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Крім того, платників проінформовано про Порядок ведення обліку товарних запасів для підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496 та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП. Форма ведення обліку товарних запасів визначена додатком до Порядку № 496.

А також повідомлено про зміни деяких положень порядку оподаткування операцій з постачання нерезидентами електронних послуг на митній території України (Закон України від 03 червня 2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон України № 1525-IX).

Податківці розповіли які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами одноразового декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації, ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування, можливість сплати частинами.

Повідомили платників і про нову форму річної податкової декларації про майновий стан та доходи за 2021 рік, зазначивши, що її можна подати у паперовому вигляді або за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян»), до 01 травня 2022 року (граничний термін подання декларації 30.04.2022).

Також податківці нагадали платникам про функціонування єдиного рахунку для сплати податків та можливість використання електронних сервісів ДПС України.

Йшлося і про обов’язок суб’єктів господарювання реєструвати найманих осіб та здійснювати оплату праці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати.

Наприкінці зустрічі платникам податків вручено листівки з основною інформацією щодо застосування РРО/ПРРО.