Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Детінізація_ринку_праці: на Шепетівщині триває активна інформаційно-роз'яснювальна робота

опубліковано 23 вересня 2020 о 09:16

Одним з пріоритетних напрямків роботи як податківців, так і влади Шепетівського району на сьогодні є легалізація заробітної плати та прихованої зайнятості населення. Тому, з метою здійснення аналізу та моніторингу таких проблемних питань, працівниками податкової служби, управління соціального захисту населення райдержадміністрації, разом з представниками відділу національної поліції здійснено обстеження суб’єктів господарювання які знаходяться на території сіл Романів, Хутір, Корчик та Климентовичі.

Від податкової служби в обстеженні брав участь провідний фахівець підрозділу аудиту Дмитро Тарасюк.

Під час проведення відвідувань об’єктів господарювання найманим працівникам були роздані відповідні пам’ятки щодо детінізації населення та проведена інформаційно-роз’яснювальна робота щодо легалізації трудових відносин.

За результатами виїзду робочої групи проаналізовано питання дотримання вимог законодавства у частині виплати мінімальної заробітної плати, дотримання умов праці.
З метою недопущення порушень законодавства про працю підприємцям та працівникам рекомендовано ознайомлюватись з інформацією щодо роз’яснень трудового законодавства на порталах ГУ ДПС у Хмельницькій області та Шепетівської РДА. Також поширювалась повна добірка інформації щодо вимог чинного трудового законодавства, в тому числі вручались пам’ятки щодо дотримання норм законодавства про працю та відповідальність за їх порушення.

Відтак під час відвідування об’єктів господарювання виявлено 2 неоформлених працівника у одного з роботодавців, який здійснює господарську діяльність у деревооброобробній галузі.

«Сьогодні для влади і бізнесу актуальною темою є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах» та реалізація гарантій оплати праці. Очевидно, що суб'єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за умисне ухилення від сплати податків та порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Варто наголосити, що нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. А відтак тіньова зайнятість є неприйнятною як для найманих працівників, так і роботодавців, тому що руйнує перспективу розвитку і фінансову стабільність. І добре, що з кожним днем люди все більше розуміють цю аксіому», - прокоментувала результати комунікаційного рейду керівник Шепетівської ДПІ  ГУ ДПС у Хмельницькій області Валентина Ординська.