Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: чому громадяни мають з повагою і розумінням ставитись до викривачів корупції – роз’яснення по суті

опубліковано 15 липня 2021 о 10:25

Викривач – це не статус, і не соціальне положення; викривачем не призначають і не видають відповідного посвідчення, він не має ніяких пільг. Проте це та особа, яка може своїми діями чинити опір корупції та позитивно впливати на зменшення рівня корупції в нашій державі - звертають увагу в Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області. 

Національне антикорупційне законодавство передбачає право кожного громадянина, іноземця чи особи без громадянства інформувати відповідні органи про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень чи інших порушень Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700 «Про запобігання корупції» (далі – Закон №1700).

Статус викривача особа отримує лише у разі одночасного виконання трьох обов’язкових вимог:

По-перше, викривач - це той, хто володіє фактичними даними про обставини правопорушення: місце вчинення правопорушення, час його вчинення, особу, яка вчинила корупцію.

По-друге, надана викривачем інформація може бути перевірена і підтверджує можливе вчинення корупції. Також можна надавати документи, які підтверджують вчинення злочину.

По-третє, викривач повідомляє про корупцію, використовуючи передбачені законом способи. Про ці способи йдеться у Законі №1700.

Отже, якщо особа, котра повідомила про корупційне порушення, дотрималася трьох вищезазначених умов, вона вважається викривачем. Якщо ж хоча б один з пунктів не врахований під час повідомлення про корупцію – особа є заявником.

Окрім того, викривач – це особа, яка надає достовірну інформацію про корупційне правопорушення, якщо ця інформація стала їй відома під час її трудової, професійної, господарської, громадської діяльності.

Трудова і професійна діяльність – тобто, коли про корупційні правопорушення дізнаються під час роботи, господарська діяльність, громадська діяльність, наукова діяльність, проходження служби чи навчання,

Участь у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Законом №1700 врегульовано права та гарантії захисту викривачів; забезпечено умови для розкриття інформації про корупцію; унормовано порядок розкриття викривачем корупції інформації; звільнено від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення; забезпечено захист викривачів корупції, захист працівників, які повідомили про порушення вимог Закону від застосування негативних заходів впливу з боку керівника або роботодавця.

Отож, якщо Ви володієте інформацією щодо протиправних дій з боку службових осіб Головного управління ДПС у Хмельницькій області, то її можна повідомити у будь-який зручний спосіб, зокрема: з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: 29000, м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17, або надати відомості на електронну адресу підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Хмельницькій області km.antikor@tax.gov.ua або за номером телефону (0382) 61-84-85.