Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Етика державного службовця має чітку антикорупційну спрямованість

опубліковано 06 жовтня 2020 о 10:48

Податківці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції, Правилами етичної поведінки в органах Державної податкової служби затверджених Наказом ДПС України від 02.09.2019 №52, - звертає увагу читачів у роз‘ясненні за даною темою начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Хмельницькій області Анатолій Томаля.
Посадовець зазначає, що Законі України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 №1700-VII (далі-Закон) правилам етичної поведінки присвячений цілий розділ.
Розділ щодо правил етичної поведінки визначає певні принципи дотримання цих правил, які в себе включають політичну нейтральність, неупередженість, компетентність і ефективність, нерозголошення інформації, утримання від виконання незаконних рішень чи доручень.
Стосовно цих ключових понять у статті 38 Закону зазначено, що особи, на яких поширюється дія цього Закону під час виконання своїх службових повноважень зобов’язані неухильно додержуватися вимог закону та загальновизнаних етичних норм поведінки, бути ввічливими у стосунках з громадянами, керівниками, колегами і підлеглими.
Стаття 40 Закону визначає, що політична неупередженість – це необхідність при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків.
Стаття 42 Закону говорить про такі поняття як компетентність і ефективність. Ці поняття вказують на необхідність сумлінно, компетентно, вчасно, результативно і відповідально виконувати службові повноваження та професійні обов’язки, рішення та доручення органів і осіб, яким вищезазначені особи є підпорядковані, підзвітні або підконтрольні, не допускати зловживань та неефективного використання державної і комунальної власності.
Поняття нерозголошення інформації визначається як необхідність не розголошувати в інший спосіб конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, що стала відома у зв’язку з виконанням своїх службових повноважень та професійних обов’язків, крім випадків, встановлених законом.
Більш розширено трактується статтею 44 Закону утримання від виконання незаконних рішень чи доручень.
Аналізуючи вищезазначене можна дійти висновку, що ці ключові тези визначені Законом дають розуміння державним службовцям про ті рамки за які особа, уповноважена на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування при виконанні своїх службових повноважень не має виходити.
Етика державного службовця має вагому антикорупційну спрямованість та постає як один із засобів боротьби з корупцією. Від рівня етичної культури податківців залежить ступінь довіри до органів Державної податкової служби.