Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як бути посадовій особі у разі пропозиції неправомірної вигоди: алгоритм дій

опубліковано 08 липня 2020 о 09:30

Особам, зазначеним у частині першій статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», тобто уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняним до них особам, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов’язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах, - зазначає начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Хмельницькій області Анатолій Томаля.
Питання отримання хабара регулюється ст. 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».
Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняні до них особи у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов'язані невідкладно вжити таких заходів:
1) відмовитися від пропозиції (про це має бути чітко сказано та вжито відповідні дії, які будуть свідчити саме про відмову а не про роздуми);
2) за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію (необхідно дізнатися прізвище, ім’я та по-батькові, посаду, адресу проживання особи, яка пропонувала хабар);
3) залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників;
4) письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.
Якщо особа, на яку поширюються обмеження щодо використання службового становища та щодо одержання подарунків, виявила у своєму службовому приміщенні чи отримала майно, що може бути неправомірною вигодою, або подарунок, вона зобов'язана невідкладно, але не пізніше одного робочого дня, письмово повідомити про цей факт свого безпосереднього керівника або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації.
Закон України «Про запобігання корупції» передбачає необхідну дію, а саме: у випадку наявності у службової особи сумнівів щодо можливості одержання нею подарунка вона має право письмово звернутися для одержання консультації з даного питання до територіального органу Національного агентства, який надасть відповідне роз’яснення.
Отже, ухилитися від хабара потрібно саме активними діями, і якщо такі активні дії не будуть вжитті, відповідна посадова особа буде притягнена до відповідальності.
Вивчайте законодавство і дотримуйтеся його. Пам’ятайте: незнання закону не звільняє від відповідальності! Будьте професіоналами і патріотами, гідними статусу державного службовця, достойними громадянами своєї країни! – акцентують увагу у антикорупційному підрозділі ДПС Хмельниччини.