Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Актуально: податкова служба Хмельниччини продовжує активні медіазаходи з популяризації використання РРО/ПРРО

опубліковано 12 січня 2022 о 14:58

Проведення цілеспрямованої та активної інформаційно-роз’яснювальної роботи із застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій начальником відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Хмельницькій області Володимиром Ковальським надано роз’яснення для регіональних телевізійних каналів.

У ході телеінтерв’ю наголошено, що з 01.01.2022 набрали чинності положення абзацу четвертого пункту 61 підрозділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, згідно з якими фізичні особи - підприємці, що перебувають на спрощеній системи оподаткування, а саме – платники єдиного податку ІІ - IV груп, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) для здійсненні розрахункових операцій.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють реалізацію товарів на території села звільнені від обов’язкового використання РРО/ПРРО. Зазначена пільга не застосовується, якщо: одночасно здійснюється реалізація підакцизної продукції; одночасно здійснюється дистанційна торгівля; сільською радою прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО.

При цьому ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів відповідно до вимог Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09.09.2021 № 496.

Також повідомлено, що для спрощення процесу реєстрації розрахункових операцій ДПС України створено банер «Програмні РРО», що розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. Матеріали банеру містять актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали тощо. Там же можна ознайомитися з покроковими інструкціями зі встановлення та налаштування ПРРО (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/, та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/), відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців розміщені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/. Відеоуроки щодо формування електронної печатки для ПРРО розміщено за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/elektronni-dovirchi-poslugi/