Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#На_часі: у хмельницькій міській громаді активізували роботу з популяризації чесного бізнесу

опубліковано 06 січня 2022 о 12:30

У Хмельницькій міській раді відбулась перша в новому році нарада з роботодавцями за участю представників робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати, яку провів заступник міського голови Олег Шинкарук. На засідання запрошено роботодавців, переважно керівників юридичних осіб, та фізичних осіб-підприємців, які мають значну чисельність працівників.

Основною метою зібрання було обговорення проблемних питань діяльності роботодавців міста, їх подальшого розвитку, налагодження відкритого діалогу між бізнесом та владою міста. Під час зустрічі відзначено кращих роботодавців міста Хмельницького за підсумками 2021 року.

Зазначалося, що у місті Хмельницькому діє велика кількість програм підтримки підприємництва, влада міста постійно реагує на загрози, які має бізнес: «Ми постійно працюємо над створенням належних умов для розвитку виробництва і бізнесу у міській громаді, адже чим більш успішнішим і прибутковішим буде наш бізнес, тим більше податків буде надходити до бюджету громади, а це, в свою чергу, дасть нам можливість будувати більше доріг, спортивних і дитячих майданчиків, дитячих садків, шкіл тощо», - зазначив Олег Шинкарук.

За ініціативи Хмельницької міської ради у громаді запрацював проєкт «Чесний бізнес». Зокрема, у ході зустрічі дев’ять кращих керівників підприємств міста Хмельницького, які, не зважаючи на проблеми, що виникають під час здійснення господарської діяльності, зберігають трудові колективи, знаходять можливість платити гідну заробітну плату та є справними платниками податків, відзначені Почесними грамотами міського голови Олександра Симчишина з врученням подарунку та логотипу «Тут працює чесний бізнес».

На засіданні йшла мова про реалізацію заходів, спрямованих на вирішення актуальних питань працюючих громадян, підвищення рівня заробітної плати, легалізацію трудових відносин. Так, протягом 2021 року робочою групою зі сприяння легалізації зайнятості населення з метою інформаційно-роз’яснювальної роботи відвідано понад 5 тис. суб’єктів господарювання. У ході вжитих заходів 630 громадян повідомили, що не перебувають у офіційних трудових відносинах або взагалі не впевнені в тому, що роботодавець їх оформив.

За результатами таких відвідувань матеріали направлено до Управління Держпраці у Хмельницькій області та Головного управління ДПС у Хмельницькій області. Проведено аналіз реагування роботодавців на відвідування. Встановлено, що за результатами відвідувань легалізовано близько 300 громадян.

Питання легалізації трудових відносин розглядалися на спільних засіданнях робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та заробітної плати. Протягом 2021 року проведено 18 засідань, загалом заслухано 276 роботодавців або їх представників. Результатом таких співбесід стало підвищення середнього розміру зарплати штатних працівників на підприємствах міської територіальної громади.

«Важливою і невід’ємною складовою процесу легалізації праці є активна комунікація з підприємницьким середовищем та інформаційно-роз’яснювальна діяльність, яка, погодьтесь, відіграє першорядну роль в умовах популяризації прозорого ведення бізнесу, який сумлінно сплачує податки. А ще він використовує програмні РРО, електронні сервіси, інші податкові новації. Активно відстежує тему популяризації одноразового добровільного декларування», - прокоментував результати засідання керівник підрозділу управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Хмельницькій області Володимир Мороз.