Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевих бюджетів Хмельниччини зростає сплата майнових податків від юридичних осіб: забезпечено понад півмільярда надходжень

опубліковано 08 жовтня 2021 о 11:36

За січень-вересень 2021 року до місцевих бюджетів Хмельниччини від юридичних осіб надійшло плати за землю в сумі 498 мільйонів гривень, що на 55 мільйонів гривень більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Темп росту надходжень складає 112,3 відсотка.

Також платниками – юридичними особами забезпечено надходження до бюджетів громад по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з юридичних осіб в сумі 68 мільйонів гривень при темпах росту 137 відсотків, що на 18 мільйонів гривень більше порівняно з відповідним періодом 2020 року.

Як зазначають фахівці Головного управління ДПС в Хмельницькій області, відповідно до ст.10 Податкового кодексу України від 02.12. 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, податок на майно належить до місцевих податків та складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та податку на землю.

Відповідно сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів, якими обов'язково визначаються передбачені ст. 7 Податкового кодексу основні елементи, до яких належать ставки податку.

Офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг або про внесення змін до таких рішень є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами, який набирає чинності з урахуванням строків, передбачених (п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ).

Обов’язковість виконання актів і законних вимог органів та посадових осіб місцевого самоврядування встановлено п. 1 ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Виходячи із цих законодавчих норм Головне управління ДПС у Хмельницькій області зміцнює системну співпрацю з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади в частині забезпечення повноти надходжень до місцевих бюджетів податку на майно з юридичних осіб. Адже у підсумку за рахунок податкових надходжень забезпечується соціально-економічний розвиток територіальних громад, функціонування їх інфраструктури.