Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Медіазаходи: фахівці податкової служби Хмельниччини провели практичний семінар з підприємцями щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 10 лютого 2022 о 15:06

У рамках інформаційної кампанії начальником відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Хмельницькій області Володимиром Ковальським та начальником управління праці Хмельницької міської ради Віталієм Усенком проведено практичний семінар щодо порядку застосування РРО/ПРРО проведено семінар з приватними підприємцями у конференц залі одного із торговельно-розважальних центрів. До висвітлення комунікаційного заходу долучилися журналісти регіанальних телеканалів UA-Суспільне та МТРК «Місто».

Найбільш важливими для платників виявились консультації з таких питань як момент вибиття чека продавцем у разі післясплати покупцем за отриманий товар через Нову пошту, правильність ведення обліку товарних запасів, вибиття незакінченого чеку через РРО/ПРРО у разі часткової оплати. Також обговорено питання про штрафи за неправильне відкриття/закриття зміни, ведення звітності, підстави для проведення перевірок, застосування РРО/ПРРО в сільській місцевості, оформлення функції повернення товару, фіскалізації розрахунків через Приват24.

Загалом у ході відповідей на ці та інші запитання увагу платників вкотре зосереджено на тому, що з 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої-четвертої груп. Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюються Законом України від 06 липня 1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

«Метою використання РРО/ПРРО є захист прав споживачів та виведення господарської діяльності з тіні задля належного надходження податків і зборів до бюджетів. Платник може придбати апаратний РРО або користуватись ПРРО, встановивши безкоштовне програмне рішення ДПС. РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.», - наголосив начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Володимир Ковальський.

У його виступі було наголошено на необхідності дотримання порядку ведення обліку товарів, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, певними категоріями підприємців, що є платниками єдиного податку, а саме у випадку здійснення ними продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, або ж у  випадку реєстрації їх як платників ПДВ.

Учасників зустрічі поінформовано про особливості проведення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка триватиме до 01 вересня 2022 року, щорічної кампанії декларування  громадянами доходів, одержаних впродовж 2021 року та основні положення Закону України від 14.12.2021 № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

У підсумку  учасники робочої зустрічі прийняли рішення про посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи на теренах громади, залучення до цього процесу сучасних комунікаційних технологій, зокрема поширення інформаційних матеріалів через мережу LED-екранів, проведення семінарів та зустрічей у місцях масової концентрації діяльності бізнесу.

Наприкінці зустрічі платникам податків вручено листівки з основних інформаційних кампаній.