Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

#Виїзні зустрічі: платникам Війтовецької СТГ роз’яснено питання деклараційної кампанії 2021

опубліковано 28 квітня 2021 о 16:53

Працівниками відділу податків і зборів з фізичних осіб Волочиської ДПІ проведено ряд робочих зустрічей з громадянами-одноосібниками віддалених сіл Війтовецької  СТГ щодо питань кампанії декларування 2021.

В ході діалогу наголошено, що свідоме декларування доходів та сплата податків це особистий вагомий внесок кожного українця у економічний розвиток нашої держави.

Відтак, громадянам, які впродовж 2020 року одноосібно обробляли земельні ділянки понад 2 га, необхідно задекларувати доходи, отримані від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ). Сплачені платниками – одноосібниками податки і збори наповнюють бюджет відповідної територіальної громади, з якого надалі буде проводитись фінансування шкіл, лікарень, ремонт місцевих доріг тощо.

Під час зустрічі податківці роз’яснили присутнім місцевим жителям порядок декларування таких доходів. Зокрема, звернули увагу, що відповідно до пп.49.18.4 ст.49 ПКУ Декларація за 2020 рік подається до 01 травня 2021 року (тобто не пізніше 30 квітня 2021 року), а відповідно до п.179.7 ст.179 ПКУ самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня 2021 року.

Крім того, при отриманні у 2020 році доходів від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (само зайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній Декларації та сплачує податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з таких доходів за своєю податковою адресою (п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ).

Податківці також акцентували увагу присутніх на можливості подати декларацію засобами електронного зв’язку та скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.