Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи застосовується адміністративна відповідальність до страхувальників за порушення законодавства з єдиного внеску на період дії воєнного стану в Україні?

опубліковано 31 березня 2022 о 15:43

В Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області повідомляють, що платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування звільняються від адміністративної відповідальності за порушення законодавства з єдиного внеску.

Зокрема, фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах), які сплачують єдиний внесок самі за себе, звільняються від адміністративної відповідальності за порушення законодавства з єдиного внеску з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану. Роботодавці – на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Нагадаємо, згідно з п. 10 частини 1 ст. 1 Закону № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями, страхувальники – платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавці, на яких покладено обов’язки нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок, а також платники єдиного внеску фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, що підлягають страхуванню на інших підставах)).